De ouderdom van Videobanden

Meer over banden van de VCR serie klik dan
hier.

 Een videotape bestaat uit de volgende onderdelen:
- de drager (polyester verbinding)
- de emulsielaag (ijzeroxide, chroomdioxide, metaaldeeltjes)
- lijm
- natuurlijk ook de fysieke cassette maar daar ga ik nu niet op in
- eventueel een backcoating op de achterzijde van de drager

De drager
Is meestal een plasticsoort welke in de loop der jaren veel dunner en beter en goedkoper geworden is als basismateriaal voor de emulsie. Met name in de jaren 70 toen video een ware intrede kreeg in omroepland was er veelal een tekort aan lege banden, mede vanwege de prijs ervan. Veel banden werden dan ook hergebruikt wat betekende dat oude opnamen nu dus niet meer beschikbaar zijn. Hergebruikte banden noemde men in omroepland "contingent banden".
Het programma “Ja Zuster Nee Zuster” is daar een bekend voorbeeld van, er is slechts ťťn complete aflevering behouden gebleven. Van het kinderprogramma “Hamelen” probeert men nu uit particuliere archieven de serie weer compleet te maken. Een onderdeel van het NOB, het Nationaal Audiovisueel Archief is gespecialiseerd in het overzetten van films en professionele oude videobanden zoals BCN en AMPEX, zij zijn niet direct gespecialiseerd in andere videosystemen/banden van consumenten.

De emulsielaag
Is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het uiteindelijke beeld, hoe meer deeltjes per vierkante mm. deze laag bevat hoe beter de informatie magnetisch kan worden vastgelegd en hoe langzamer de band dus langs de koppen kan gaan.
Ruwweg zijn er:
- ijzeremulsies (herkenbaar aan de lichtbruine kleur)
- chroomdioxide emulsies (stinkt erg) of chroomequivalenten (alleen Japanse fabrikanten)
- metaalpartikel emulsies (ruiken erg chemisch)

Met name omdat Philips patent had op het gebruik van chroomdioxide was het voor Japanse merken niet mogelijk om deze erg goede emulsie te gebruiken, de japanners gebruikten een soortgelijk product met bijna dezelfde specificaties. Chroomdioxide was toch te prefereren. Chroombanden brengen meer slijtage aan oude recorders aan dan het gebruik van chroomequivalenten. Vervang dus oude tape voor een niet-chroom band, dan zullen de videokoppen beduidend minder slijten.

De lijm
Omdat de emulsie en de drager aan elkaar gehecht moeten worden heeft elke band ook lijm nodig. In de meeste gevallen wordt de lijm gemengd met de emulsie. Helaas gaat met name dit component de band op lange termijn geen goed doen.
Leveranciers zijn ook niet altijd consistent met de hoeveelheid lijm zodat er een spreiding in kwaliteit kan zijn tussen verschillende batches.
De exacte samenstelling van emulsie, en de hoeveelheid chemicaliŽn die daarin zijn verwerkt, alsmede de lijm wordt angstvallig geheim gehouden.

Tegenwoordig is voor het vastleggen van hoge resoluties (analoog of digitaal) een metaalband een vereiste. Ook binnen de metaalpartikels zijn er kwaliteitssoorten trouwens, dit verschil is bijvoorbeeld merkbaar als de tape lang bewaard wordt of niet.

Problemen met de oude tape (of op langere termijn)
Wat kom je zoal tegen na 10, 20 of 30 jaar video, eigenlijk niets dat niet oplosbaar is! Dat moet toch een goed gevoel geven. Alleen komt het nu wel op hoeveel ervaring er is om met probleembanden om te gaan. Videoinfo heeft hiermee zeer veel ervaring omdat wij honderden oude banden per jaar verwerken en weer nieuw leven inblazen.

De ijzerbanden zijn o.h.a. erg goed bewaard gebleven en nog afspeelbaar, helaas toen weinig gebruikt omdat de partikel density laag is, je hebt dus veel band nodig en snel bandtransport.
De chroom banden (Philips, BASF, Grundig enz.) zijn m.u.v. de eerste generatie banden nog steeds goed afspeelbaar
De chroomequivalenten zijn m.i. onder te verdelen in een aantal merken:
SONY’s open real zijn vaak erg slecht maar niet onmogelijk
U-Matic tapes beginnen nu snel slechter te worden
3M/Scotch schimmelen vaak en de tapedeeltjes oxideren
AKAI, schimmelen vaak maar zijn nog wel afspeelbaar!
Panasonic, goed

De kwaliteit van de tape na een lange tijd is gebaseerd op de bestendigheid van de emulsie en de drager. Bij veel oude tapes valt bij het uitoefenen van druk op de band de emulsie van de drager af (voorbeelden Philips Chroom LDL types en Sony Open real AV en AVC types). De kwaliteit van de drager is als tweede belangrijk. Vergelijk dit met een polyester boot welke gedurende een lange tijd in de sloot staat. Onder invloed van de zon en lucht (zuurstof) verliest het materiaal na verloop van tijd zijn sterkte, de weekmakers verliezen de verbinding met het plastic, het resultaat: een plakkerige band (of een sterk boot die snel zijn sterkte verliest). Veelal het geval bij open reels ľ inch van Sony.

Algemeen advies voor behoud van uw kostbare videobanden:

 • spoel de band (audio of video) een keer per jaar compleet op- en neer. Hierdoor krijgen de magnetisch geladen deeltjes minder kans elkaar te kunnen beÔnvloeden (en blijft uw oude recorder ook lopen)
 • bewaar de band droog en goed verpakt, liefst luchtdicht
   
 • bewaar de band niet in het (zon)licht
   
 • reinig uw (oude) videorecorder regelmatig (moderne systemen behoeven nagenoeg geen reiniging meer) met name oude chroom tapes ook VHS/Betamax geven veel deeltjes af!
   
 • ga niet zelf met oude banden experimenteren maar laat dit over aan de specialisten (bel of mail ons)
   
 • raak de band liever niet aan met je vingers, bij moderne digitale banden is dit sowieso uit den boze
   
 • gebroken banden niet lijmen met Velpon of Bisonkit (ja dat gebeurt), maar met een speciaal daarvoor ontwikkeld plakbandje. Een verkeerd experiment kan de band onherstelbaar beschadigen
   
 • zorg er voor dat belangrijke opnamen digitaal worden gearchiveerd of overgezet voor veelvuldig afspelen
   
 • bewaar uw banden nooit in kartonnen dozen omdat karton met vocht zuren afgeven "vinnegar syndrome"

Tip van de EEUW Bewaar ALTIJD uw oude banden omdat ze langer meegaan dan welk digitaal medium ook (tenzij u dit professioneel aanpakt).

Oude opnamen overzetten:
Oude video opnamen zullen te allen tijde moeten worden gecorrigeerd en verbeterd worden voordat ze worden gedigitaliseerd. Dit kan worden gedaan met een zgn. Time Base Corrector. Een tbc ontleedt het hele videosignaal en bouwt dit weer in zijn geheel op met als resultaat een “nieuw” bruikbaar signaal met de juiste timingsignalen op de juiste plaats. De tbc voegt echter geen ontbrekende zichtbare beeldinformatie toe. In elke moderne videoapparaat is een zgn. Drop-Out-Compensator ingebouwd die enkele ontbrekende beeldlijnen kan vullen met vorig oud signaal, dit is nauwelijks zichtbaar voor het oog. Zeer oude videoapparaten hebben deze correctie niet, in het beeld zijn dan ook regelmatig kleine beeldonderbrekingen zichtbaar in de vorm van krassen ed. Gelukkig kunnen wij ook drop outs compenseren met andere oplossingen die zelfs beter zijn dan compensators die in de originele apparatuur is ingebouwd.  De meeste tbc’s zijn digitaal wat inhoud dat ze ook (met mate) ontbrekende beeld lijnen of frames (beelden) kunnen aanvullen. Dit opnieuw opbouwen van het signaal is belangrijk voor alle synchronisatiesignalen die in een videosignaal aanwezig zijn. Bij oude opnamen of vooral bij het overzetten daarvan kunnen verschillen in timing signalen funest zijn voor de recorder welke de kopieopname opneemt. Het vinden van een goede TBC is erg lastig, daarom hebben wij er wel 20 die elk hun goede en minder eigenschappen hebben afhankelijk van de toepassing.
Naast een tbc hebben wij nog tal van andere zeer specialistische apparatuur waar de oude beelden enorm van opknappen. Daarnaast is het belangrijk dat er zo min mogelijk analoge stappen in het digitalisatieproces plaatsvinden, analoog = extra ruis.

 

Banden van de VCR serie:

Hieronder een overzicht van de meeste voorkomende VCR banden en de gemiddelde afspeelkwaliteit en jaartal van uitgifte.

Dit type band geeft vaak slijpsel af. Model 1974/1977.


Dit type band geeft vaak slijpsel af. Model 1974/1977.

Deze cassettes zijn van een latere generatie, de structuur van de band is gladder dan van de hierboven genoemde cassettes. Is over het algemeen goed over te zetten. Model 1978/1979.


Deze cassette werd geleverd in een kartonnen beschermhoes, is goed afspeelbaar. De spoelen worden geborgd door een gelen schijf aan de onderkant van de cassette. De schijf moet worden verwijderd voor het afspelen. Model 1978/1979. 

 

 

De schoonmaakcassette is goed bruikbaar voor het snel reinigen van de kopjes, 10 seconden is voldoende. Model 1977-1981.


Vrijwel alle BASF banden zijn zeer goed afspeelbaar, ook als je vaak zijn gebruikt. Model 1978/1979.


Goed type zeer goed afspeelbaar. Model 1979/1981.


Dit type is soms beschimmeld, afspelen is dan heel erg moeilijk. Soms is de band geoxideerd. Model 1978/1979.


 

 


Deze cassette is goed afspeelbaar. Model 1979/1981.


Deze cassette is goed afspeelbaar. Model 1979/1981.


Dit type is soms beschimmeld, afspelen is dan heel erg moeilijk. Soms is de band geoxideerd. Model 1978/1979.

Verder op deze pagina nog een vergelijk tussen VHS/V2000/VCR/Betamax cassettes.


Banden van de AKAI VT100/110/120/150 reeks:

Alle VT banden zijn zondermeer goed afspeelbaar. Neem met ons contact op als u dit type band heeft en wilt laten digitaliseren.

   
De meest gebruikte Akai spoel voor de VT100/110/120/150, de VT-5.


   
Een variant van Scotch voor de VT serie


   
Weer een andere variant de VT 5A


   
Een van de laatste tapes

 BASF maakte ze ook

   
Een band geschikt voor audio-opnamen. Werd ook wel gebruikt om video op te nemen. Geen goede optie. Overzetten niet mogelijk.
 


Een band van het VT300 systeem van Akai, VK-30. Zondermeer goed afspeelbaar te maken.
 


Een LDL1000/1002 band. Zijn nog overzetbaar met geluk.
Een band voor de LDL3400/3402 en evt. LDL1200 serie. Ook 1" open reals van andere merken werden op dit type recorders gebruikt.
Dit type band zetten wij nog zeer regelmatig over.Een voorbeeld van een band voor een Betamax recorder. Sommige banden gaan zwaar lopen door de machine en zullen daardoor gaan beschadigen.
Niet zelf mee experimenteren als het belangrijke beelden.
 


VHS-C banden, zijn zondermeer digitaliseerbaar met de juiste adapter.SONY AV/CV banden:

   
V32 open real voor CV units. Afspeelbaar na intensief proces! Kwaliteit nog zeer goed. 
V60-H voor in de portable uitvoering voor CV units. Afspeelbaar na intensief proces! Kwaliteit nog zeer goed.


       
Sony V62 open real. De HIGH DENSITY opdruk geeft aan dat de band op een AV recorder moet worden afgespeeld. Het "hart" van de reel heeft ook een gouden opdruk i.p.v. zilver.
Afspeelbaar na intensief proces! Kwaliteit nog zeer goed.
CVC banden. Zijn nog goed afspeelbaar na wat aanpassingen in de recorder.

Model 760 CVC V60

CVC VE30 Model 730E
Funai VE30

Een cassette voor Video8 camera's/recorders. Deze banden hebben soms last van schimmel waardoor ze breken, hiervoor hebben wij oplossingen.
100% resultaat. Een MII cassette van JVC / Panasonic. Indien last van schimmel, einde verhaal.Overzicht cassettes en specs VCR/VCC/Beta/VHS:


 

 


Home